Landgoed ‘Kernhem’

Landgoed ‘Kernhem’ behoort tot een van de oudste landgoederen van Nederland en werd voor het eerst vermeld in 1421. Vanaf 1426 was het landgoed, een gelders leen, opgedragen aan de Hertog van Gelre. Het oorspronkelijke kasteel was in de eerste plaats een verdedigingsvesting tegen de Stichtsen (Utrechtenaren), die in de 14e en 15e eeuw meerdere malen plunderent richting Ede trokken.

Rond 1690 verviel de militaire functie en veranderde het landgoed. In 1803 werd de vesting afgebroken. Op de oude fundamenten werd het huidige landhuis gebouwd en werden de grachten gedempt. In 1970 kwam het landgoed in handen van de gemeente Ede en is er een begin gemaakt aan het herstel van het landgoed en restauratie van het rijksmonument.

De pannenkoekenboerderij bevind zich in het oude koetshuis die toebehoorde aan het landhuis. In het landhuis zijn in de weekenden regelmatig (kunst) tentoonstellingen en koffieconcerten die u kunt bezoeken. Op HuisKernhem.nl staat van deze activiteiten een overzicht. Ook wordt het landhuis regelmatig gebruikt als officiële trouwlocatie voor het burgerlijk huwelijk van de gemeente Ede.